niedziela, 6 października 2019

Dżem figowy




Nie wyobrażam sobie mojej półki w spiżarni choćby bez kilku słoiczków dżemu figowego.
Jest po prostu przepyszny! Najchętniej wyjadam go łyżkami :) Pasuje do owsianki, jogurtu greckiego, sprawdza się też jako przełożenie placków i tortów.
Jeśli lubicie figi, to i dżem wam zasmakuje, koniecznie spróbujcie!

Składniki na 3-4 słoiczki:
  • 800g fig
  • 400g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 łyżki białego wina ( opcjonalnie)
  • 5 suszonych fig
  • 1 cytryna

Figi myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojone owoce, zasypujemy cukrem i zostawiamy na 15 minut, po tym czasie zalewamy winem i ewentualnie kilkoma łyżkami wody, jeśli figi nie puściły dużo soku. Dodajemy laskę cynamonu. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, dodajemy pokrojone suszone figi. Gotujemy dalej,aż figi się całkiem rozpadną i dżem zgęstnieje. Na koniec wyciągamy laskę cynamonu i wlewamy sok z cytryny. Gotujemy jeszcze z 5 -10 minut.
Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odwracamy na 15 minut do góry dnem. Po tym czasie słoiki odwracamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz