Prawdziwy letni placek, z sezonowymi owocami. Wilgotny, nie za słodki, z soczystymi owocami.
W środku niespodzianka, bakalie. Do ciasta dorzuciłam skórkę pomarańczową i rodzynki, dzięki nim ciasto nabiera niepowtarzalnego charakteru. Oczywiście można pominąć jeśli ktoś nie lubi.
Przyznaję szczerze, placek zniknął błyskawicznie:)
Składniki na prostokątną blachę 22x30:
- 1kostka masła
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl.mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szk. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki syropu waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zwykłego octu
- 1/3 szkl. mleka
- 1/3 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2/3 szkl. rodzynek
- 0,5kg moreli
- 2 garści czerwonych porzeczek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Miksujemy, aż masa będzie gładka.
Następnie dodajemy stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko, sok z cytryny, olej i ocet. Miksujemy do połączenia się składników. Dolewamy syrop lub ekstrakt, ponownie miksujemy. Wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową, mieszamy całość szpatułką i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Morele myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Owoce układamy na cieście. W wolnych przestrzeniach układamy umyte i obrane porzeczki.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy owoce.
Pieczemy około 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
Smacznego!
Wyśmienity przepisy na placek z letnimi owocami - idealny do popołudniowej kawy czy herbaty :)
OdpowiedzUsuńJeden czy dwa kawałki do kawy to wszystko co potrzebne do szczęścia!
OdpowiedzUsuń