piątek, 8 października 2021

Moskole z grzybami

 

Moskole to rodzaj placków ziemniaczanych, popularnych na Podhalu. Co roku odwiedzam jesienią Tatry i obowiązkowo kilka razy zamawiam moskole do obiadu w restauracjach góralskich.  Moskole podawane są zazwyczaj z masłem czosnkowym i bryndzą, ale świetnie pasuje do nich także sos grzybowy lub podsmażone rydze, kurki czy podgrzybki. 

Placki pieczemy, nie smażymy, dlatego mają swój niepowtarzalny smak.

 Składniki na 8sztuk:

  • 700g obranych ziemniaków
  • 1 szkl, mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • sól
  • pieprz
  • grzyby w ilości jaką lubicie
  • masło

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy, studzimy.

Do zimnej masy dodajemy jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słona.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

Z masy formujemy placuszki, podsypując ręce mąką. Układamy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 min do zrumienienia.

Na maśle podsmażamy oczyszczone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.

Moskole podajemy z kawałkiem masła i grzybkami.





2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! A grzyby mogą być jakiekolwiek? Akurat dostałam od mamy maślaki i zastanawiałam się, co z nimi zrobić. Tylko nie wiem, czy będą pasować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oczywiscie, ze tak, każde grzyby można podsmażyć.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.