Aromatyczna, rozgrzewająca, lekko pikantna. Pełna warzyw i białka dzięki obecności tofu i groszku cukrowego. Do zrobienia w pół godziny. Sycąca, ale czujemy się po niej lekko. Czy muszę jeszcze ją rekomendować:)?
Składniki na 3-4 porcje:
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 4,5 szkl. wody ( po 200 ml)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mały brokuł
- 120g groszku cukrowego
- 2 garści szpinaku
- 180g tofu
- 400ml mleka kokosowego z puszki
- 6 łyżek sosu sojowego plus jedna
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 2 łyżeczki mielonego curry
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa
- kolendra
Na kilku łyżkach rozgrzanej oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż składniki zaczną się rumienić, cały czas mieszając. Dodajemy mielony imbir i mieszając smażymy jeszcze chwilę.
Zalewamy 2,5 szkl, wody, dodajemy cukier, chilli, curry, 6 łyżek sosu sojowego oraz pokrojone w kostkę obrane ziemniaki oraz papryki. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut, następnie dodajemy resztę wody oraz różyczki brokułów.
Tofu kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, pod koniec doprawiamy łyżką sosu sojowego.
Do zupy dodajemy groszek cukrowy oraz mleko kokosowe.
Wsypujemy podsmażone tofu. Gotujemy 5 minut, dodajemy szpinak, a gdy po chwili zmięknie sok z cytryny. Mieszamy jeszcze chwilę i zupę rozlewamy na talerze.
Posypujemy kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz