Słodkie małe zdrowe kuleczki. Przepis powstał przypadkiem, gdy ugotowałam zbyt dużo kaszy jaglanej i nie miałam pomysłu co z nią zrobić, a w tradycyjnej formie nie miałam na nia ochoty.
I tak powstały trufelki jaglane, kilka składników, efekt całkiem niezły. I sycący, kilka takich kulek z powodzeniem posłuży jako przekąska między posiłkami.
Składniki:
- 300g ugotowanej kaszy jaglanej
- 170 g pasty kokosowej, ewentualnie gęstego miąższu z puszki z mleczka kokosowego ( ale wtedy dałabym najpierw ok 140g, gdyż miąższ może być zbyt luźny)
- 7 łyżek śmietanki 30%
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego lub syropu daktylowego
- opcjonalnie 2 łyżki kakao
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Kaszę, pastę oraz śmietankę blendujemy na gładko. Dodajemy miód lub syrop i próbujemy czy słodycz nam odpowiada, ewentualnie dosładzamy.
Jeśli robicie kulki czekoladowe, teraz też jest czas na dodanie kakao.
Całość dokładnie mieszamy i lepimy male kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Trufle przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem można dodatkowo polać np. syropem daktylowym.
Może ja się do kaszy jaglanej przekonam? Pychotka :)
OdpowiedzUsuń