Na pomysł tej tarty wpadłam podczas planowania wielkanocnych ciast. Postanowiłam wykorzystać otwarty słoik dżemu jagodowego i upiec coś na kształt mazurka. Do dżemu jagodowego dołożyłam krem chałwowy i kruche ciasto kakaowe. Nie wiem czy to mazurek czy tarta, w każdym razie smakuje pysznie! Nie bójcie się, że tarta będzie zbyt słodka. Ciasto kakaowe ma niewiele cukru dla zrównoważenia słodyczy kremu i warstwy jagodowej.
Składniki:
- 180g mąki pszennej
- 110g zimnego masła
- 20g kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 jajko
- słoik dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki
- 2 listki żelatyny namoczone w zimnej wodzie
- 200 ml śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 130g chałwy waniliowej
Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy do miski . Dodajemy jajko, jogurt i kawałeczki masła.
Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, formujemy je w prostokąt, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Blachę do tarty natłuszczamy i delikatnie oprószamy mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy blachę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy specjalnymi kulkami lub suchą fasolą.
Z resztek ciasta wycinamy dowolne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy folię i obciążenie i dopiekamy jeszcze około 10 minut.
Małe ciasteczka wyjmujemy po 12-15 minutach.
Dżem podgrzewamy w garnuszku. Dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Wykładamy dżem na wystudzony spód tarty.
Mascarpone blendujemy z pokruszoną chałwą. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą chałwową.
Krem chałwowy przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy równe rozetki na całej tarcie. Dekorujemy ciasteczkami.
Jaka pyszność :)
OdpowiedzUsuń