Cudownie czekoladowe, idealne miękkie w środku brownie. Sycące i zaspokajające skutecznie ochotę na słodkie.
Sam przepis świetnie sprawdzi się także bez masła orzechowego.
Kluczem do sukcesu jest trzymanie się czasu i temperatury. Do dzieła!
Składniki:
- 200g masła 82%
- 250g gorzkiej czekolady 70%
- 250g cukru
- 140g mąki pszennej
- 3 jajka
- 0,/5 szkl, masła orzechowego
- gruba sól do posypania
W garnuszku rozpuszczamy na wolnym ogniu masło. Nie gotujemy, masło nie powinno być gorące.
Czekoladę łamiemy na kawałki. Garnuszek z masłem zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, następnie trzepaczką lub szpatułką mieszamy, aż masa będzie gładka i czekolada całkiem się rozpuści. Jeśli byłby z tym problem, podgrzewamy garnuszek na malutkim ogniu cały czas mieszając.
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, ubijamy je lekko trzepaczką lub mikserem.
Wlewamy masę czekoladą i dokładnie łączymy za pomocą szpatułki. Wsypujemy przesianą makę i ponownie szpatułką mieszamy do połączenia.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem.
Blachę kwadratową ok.20 x 30 wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto. Na wierzch wykładamy łyżką masło orzechowe, robimy esy floresy, aby masy się połączyły. Posypujemy odrobiną grubej soli.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-32 minuty. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto nie jest mokre.
Upieczone ciasto zostawiamy w blaszce do przestudzenia.
Testowałam dzisiaj i jestem zaskoczona tym, jak bardzo masło orzechowe wpływa na smak! Świetne, oryginalne połączenie!
OdpowiedzUsuńczasem wystarczy zmienić jeden składnik i mamy pyszną niespodziankę :)
Usuń