Czasem całkiem przypadkowo powstają pyszne dania. Za każdym razem mnie to zadziwia, bo z reguły takie zapiekanki powstają, gdy chcę po prostu wykorzystać jakieś resztki. Czasem dodatek jednego składnika potrafi całkiem zmienić danie i nadać mu charakteru. Tutaj mamy ziemniaczki z kabanosem, typowy smak umami. Do tego dla przełamania łagodna cukinia, całość spaja jajko, a wykończenia nadaje dukkah*. Pewnie nie wszyscy znają tą przyprawę, nie widziałam jej szczerze mówiąc w sklepach, dlatego trzeba przygotować ją sobie samemu. Przepisów w internecie na nią jest mnóstwo. Głównym jej składnikiem jest sezam, orzechy laskowe, kmin rzymski i kolendra. Poniżej znajdziecie także mój przepis.
Składniki na 2 porcje:
- 4 średnie ziemniaki
- 3 jajka
- 1 cukinia
- 2 kabanosy
- 2 łyżeczki przyprawy dukkah*
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- przyprawa dukkah*
- listki tymianku
*Dukkah- w moździerzu rozgnieść 3 łyżeczki sezamu, 1 łyżeczkę mielonej kolendry, 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego, 4 łyżki mielonych orzechów laskowych, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki mielonego pieprzu.
Kolendra i kmin rzymski będą nawet lepsze w ziarnach, aromat będzie mocniejszy.
Uwielbiam takie zapiekanki. Nie trzeba się dużo napracować, a wychodzi pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
dokładnie tak jak mówisz. Czasem dania nieoczywiste są mega smaczne!
UsuńBardzo smaczna! Ja osobiście dodałam trochę mniej ziemniaczków, ale w smaku naprawdę na plus, myślę, że ilość ziemniaków to kwestia gustu :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńA jaki jest czas przygotowania takiej zapiekanki mniej wiecej? Tzn czy po 30 minutach pieczenia faktycznie juz jest dobra?
OdpowiedzUsuńSamo przygotowanie zajmie średnio 10-12 minut, zależy jak ktoś szybko obiera i kroi :) Pół godziny pieczenia powinno być w sam raz, ziemniaki w plasterkach tyle potrzebują, aby zmiękły.Ważne, żeby były obtoczone w oliwie.
Usuń