sobota, 15 maja 2021

Szybka tarta z zielonymi szparagami

 

Szparagowe szaleństwo już nas opanowało. Wszyscy gotują zupy krem, szparagi z wody, szparagi w jajku, a ja robię tartę. Prostą i błyskawiczną, bo na cieście francuskim.
Wystarczy tylko rozłożyć składniki!  
 
Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 serek kozi do smarowania
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 1 jajko
  • kolorowy pieprz
  • listki tymianku

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, może być ten, w który jest zawinięte ciasto francuskie.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termobiegiem. Na papierze rozkładamy ciasto francuskie i zawijamy brzegi. Środek smarujemy kozim serkiem. 

Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końce. Szparagi układamy równolegle na serku.

Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli i przy pomocy pędzelka smarujemy nim szparagi oraz brzegi ciasta. Następnie środek tarty posypujemy parmezanem, tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.

Wstawiamy tartę do piekarnika na około 15-20 minut. Brzegi powinny się zezłocić, a szparagi powinny być miękkie, ale nadal jędrne.




1 komentarz:

  1. Szukam i szukam i mam! znalazłam recepturę na spożytkowanie sporej ilości szparagów. bo ileż można jeść z patelni i zupy krem ;) Nie pomyślałam o cieście francuskim, a przecież to taki wdzięczny komponent do wyczarowania przepysznego dania.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.