Najlepszy na świecie makowiec. Przyniosła go kiedyś do pracy koleżanka, wyłudziłam od niej przepis i odtąd robię go kilka razy w roku. Proporcje trochę zmodyfikowałam, tak, aby pasował na dwa makowce. Kluczem jest ilość masła, więc nie próbujcie go zamieniać na margarynę czy jakieś mixy. Wiem, że masło jest obecnie drogie, ale to najważniejszy składnik, wiec nie można na nim oszczędzać i zmniejszać tez jego ilości. To właśnie masło nadaje ten cudowny delikatny smak. Znaczenie ma także metoda przygotowania ciasta drożdżowego, dzięki niej makowiec jest po prostu niepowtarzalny.
Składniki na 2 makowce:
- 600g mąki tortowej +ok 0,5 szkl
- 250g masła
- 7dag drożdży
- 1 szkl, zimnego mleka
- 2 jajka
- 2łyżki cukru
masa makowa:
- 330g maku mielonego
- 330ml gorącej wody
- 1 jajko M
- 0,5k, masła
- 250g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- aromat migdałowy
kruszonka
- 170g mąki
- 100g masła
- 100g cukru
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, cukier. Masło siekamy w kostkę, dodajemy wraz z mlekiem do miski. Na koniec wbijamy jajka. Całość zagniatamy, aż uzyskamy elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za mokre, dodajemy jeszcze trochę mąki. Następnie formujemy kulę z ciasta, zawijamy ją w ściereczkę kuchenną, zawiązujemy i wkładamy do głębokiej miski wypełnionej zimną wodą.
Odstawiamy na około godzinę, aż ciasto wypłynie.
W międzyczasie mak zalewamy gorącą wodą. Mieszamy.Masło rozpuszczamy wraz z cukrem i miodem. Mieszamy z makiem. Masę odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy jajko, mąkę, aromat oraz bułkę tartą. Jeśli masa wyda się wam za mało słodka to dodajemy miód lub cukier puder do smaku, jeśli zbyt rzadka dodajemy więcej bułki tartej.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta, podsypując mąką. Na środku kładziemy połowę nadzienia zostawiając po 2-3 cm z każdej strony.
Blachę ok. 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. Zwijamy makowiec, zawijamy końce do środka, przekładamy ciasto na blachę spojeniem do dołu. Obok układamy drugi makowiec.
Odstawiamy w cieple na pół godziny, aby makowce wyrosły.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Posypujemy wyrośnięte makowce i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 35 minut. Pieczemy aż do zezłocenia góry.
Najlepsze na świecie ciasto to właśnie makowiec :) Uwielbiamy nie tylko od święta!
OdpowiedzUsuń