Na pewno większość z was wie, że uwielbiana przez większość ludzi nutella niestety nie ma dobrego składu. To przede wszystkim tłuszcz i cukier, kalorii dużo, a wartości odżywczych tyle co kot napłakał.
Dlaczego zatem nie zrobić własnej nutelli? Zdrowszej, błyskawicznej i naprawdę pysznej? Oczywiście ta zdrowa nutella swoje kalorie ma, ale to dobre kalorie pochodzące głównie z orzechów i dobrej gorzkiej czekolady. Ten krem smakuje świetnie z tostem, z naleśnikami, sprawdzi się jako baza do trufli lub po prostu można ją wyjadać łyżeczką :)
Składniki na 1 słoik:
- 130g orzechów laskowych
- 75 gorzkiej czekolady minimum 62%
- 90g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 ml mleka
Orzechy prażymy przez parę minut na suchej patelni. Następnie przekładamy na suchą ściereczkę kuchenną i pocieramy o siebie, aby pozbyć się skórki. Jeśli trochę zostanie nie ma co się przejmować.
Czekoladę przekładamy do malaksera i miksujemy szybko na wiórki, dosłownie kilka sekund.
Dodajemy orzechy i ponownie miksujemy do otrzymania gęstej pasty, wystarczy kilka razy zmiksować pulsacyjnie, aby osiągnąć taki efekt. Następnie dodajemy masło, cukier puder i mleko i miksujemy do otrzymania gęstej, dość gładkiej pasty. Jeśli chcemy bardziej płynny krem to dajemy trochę więcej mleka. Mój jest gęsty, bo taki potrzebowałam do innego przepisu.
Krem przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Pyszny czekoladowy kremik :)
OdpowiedzUsuńDużo orzechów, czyli krem musi być pyyyszny:)
OdpowiedzUsuń