Cudownie kruche ciasteczka. Intensywnie migdałowe, rozpływają się w ustach. I zachowują bardzo długo świeżość,minimum 5 tygodni. Należy jednak koniecznie przechowywać je puszce.
Składniki:
- 125g mielonych migdałów
- 200g miękkiego masła
- 125g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- pół buteleczki aromatu migdałowego
- szczypta soli
ponadto
- 100g mlecznej kuwertury lub czekolady
- 0,5 szkl, posiekanych słupków lub płatków migdałowych, ew. krokantu migdałowego
Miękkie masło ucieramy mikserem, aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy przesiany cukier puder, jajko, cukier waniliowy, aromat i sól. Przesiewamy mąkę i dodajemy ją wraz z migdałami do masy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem ( bez termoobiegu 180stopni).
Blachę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z dużą końcówką typu 1M lub 2D.
Wyciskamy koła lub długie paluszki.
Ciastka pieczemy ok.12 minut. Studzimy na kratce.
Kuwerturę drobno siekamy i 2/3 umieszczamy w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy się rozpuści, dobrze mieszamy i dodajemy resztę kuwertury. Mieszamy do rozpuszczenia.
Zamaczamy ciastka do połowy w rozpuszczonej kuwerturze, posypujemy posiekanymi migdałami.
Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Dekorujemy partiami, ponieważ kuwertura szybko zastyga.
Gotowe ciastka przechowujemy w puszce.
Przepis pochodzi z książki Plaetzchen & Gebaeck.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz