czwartek, 6 grudnia 2012

Chłodnik paprykowy

Lekka zupa, doskonała jako 1 danie obiadowe albo jako samodzielne danie na kolację dla osób na diecie.

Składniki na 2-3 porcje:


  • 4 duże czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • ew. 2 łyżki natki
  • oliwa z oliwek
  • sól, czarny pieprz


Papryki kroimy w paseczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
Jeśli nie mamy świeżych pomidorów możemy użyć pomidorów z puszki.
Cebulę kroimy drobno,szklimy na oliwie. Dodajemy pomidory i paprykę. Smażymy kilka minut, mieszając. Zalewamy bulionem, gotujemy 15 minut, aż papryka będzie miękka.
Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy zupę, doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli mimo zmiksowania w zupie pływają skórki papryki wystarczy przelać zupę przez sito.
Zupę schładzamy, przed podaniem sypiemy natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.