Danie lekkie i niskokaloryczne, polecam wszystkim na diecie!
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 2 cukinie
- 0,5 szkl. czarnych oliwek
- 3 sparzone pomidory bez skórki albo puszka pomidorów
- 0,5 opakowania sera typu feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- kilka gałązek tymianku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta mięty
- sól, pieprz,
- szczypta curry
Kroimy drobno cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie z oliwek. Paprykę oczyszczamy, kroimy w paski, a potem jeszcze na mniejsze kawałki. Cukinię obieramy i kroimy w półplasterki. Dodajemy paprykę i cukinię do podduszonej cebuli. Bakłażana kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do warzyw, podsmażamy, odrobinę podlewając wodą,około 7 minut. Wlewamy puszkę posiekanych pomidorów bądź drobno posiekane świeże pomidory i 0,5 szkl. wody. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Dodajemy wszystkie zioła i oliwki.
Dusimy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotowe danie posypujemy rozkruszonym serem.
Ratatuja świetnie smakuje z brązowym ryżem albo z kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz