Składniki na 2 porcje:
- 1 duży por
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku ( lub świeża gałązka)
- szczypta pieprzu cayenne
- pieprz
- 3 szkl. bulionu
- 0,5 opakowania ciasta francuskiego
- 1 łyżka kminku
- 5 dag żółtego sera
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach i sypiemy na ciastka. Posypujemy kminkiem. Blachę wykładamy papierem do pieczeniem i układamy ciastka. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Cebulę kroimy dość drobno,czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Pora myjemy dokładnie, aby wypłukać piasek i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa dodajemy do cebuli. Podsmażamy 5 minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia na 10 minut. Dodajemy zioła, przyprawiamy pieprzem i cayenne. Dolewamy śmietanę. Miksujemy.
Podajemy z ciasteczkami serowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz