Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie rukoli
- 1 mieszanka sałat
- 5-6 kromek chleba razowego
- 4 papryki ( najlepiej czerwone)
- 200g sera pleśniowego, najlepiej z niebieską / zieloną pleśnią, może być też camembert
- 2-3 pomarańcze
- 4 łyżki sezamu
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- pieprz cytrynowy
Myjemy sałaty i w razie potrzeby rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzach.
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Papryki myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy papryki na blasze, skórką do góry. Pieczemy na najwyższej półce, ustawiamy opiekanie od góry. Po około 12-15 minutach papryka sczernieje i utworzą się pęcherzyki. Paprykę wyjmujemy i wkładamy do foliowego woreczka. Po 10 minutach bez problemu ściągniemy skórkę. Kroimy w kawałki.
Układamy na sałacie.
Odcinamy skórki w chlebie i kroimy w małą kosteczkę. Kładziemy kostki chleba na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż będą chrupiące.
Pomarańcze myjemy, odcinamy skórkę wraz z błonkami i kroimy pomarańcze na półplasterki, pozbywając się ewentualnych pestek. Układamy na talerzu.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę i również układamy na talerzu. Posypujemy sałatkę grzankami razowymi i sezamem.Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Doprawiamy pieprzem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz