niedziela, 10 lutego 2013

Potrawka z indyka z pomidorami

Chude mięso indyka, pomidory pelati, oliwki i estragon. Świetne połączenie. Nowa wariacja na temat gulaszu.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 3 filety z indyka
  • 1 mała zielona papryka
  • 10 cm pora (zielona część)
  • 0,5 szkl. zielonych oliwek nadziewanych papryka
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 3 łyżki startego żółtego sera np. goudy
  • 5 gałązek estragonu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z pestek winogron

Filety z indyka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solimy. Rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso i obsmażamy na mocnym ogniu.
Pora i paprykę myjemy i oczyszczamy. Paprykę kroimy w kosteczkę, pora w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa. Oliwki przekrawamy na pół i dodajemy do potrawki. Zmniejszamy gaz i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Całość zalewamy pomidorami pelati. Mieszamy. Dodajemy żółty ser i doprawiamy solą i pieprzem i do smaku. Estragon grubo siekamy i dodajemy do potrawki. Dusimy 5 minut.
Podajemy z pyzami, kluseczkami albo z kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz