Składniki:
- 5 dojrzałych bananów
- 90 ml oleju
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1 szkl. mąki żytniej razowej
- 1/3 szkl. mąki pszennej razowej
- 3/4 szkl. otrębów żytnich
- 2 szczypty soli
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 kostek czekolady gorzkiej
- 30 g migdałów
W dużej misce rozgniatamy banany widelcem. Dodajemy roztrzepane jajko, olej i jogurt. Mieszamy.
Następnie dodajemy cukier, oba rodzaje mąki, otręby, sól i sodę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę ścieramy na tarce na drobnych oczkach, Migdały drobno kroimy lub rozdrabiamy w blenderze. Dodajemy wraz z czekoladą do masy. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do keksu wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 75-80 minut. Rozkrojony ciepły chleb będzie zbyt mokry i będzie sprawiał wrażenie niedopieczonego, dlatego odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Kroimy w grube plastry.
Polecam, jadłam - pyszny:)...a jak pachnie!
OdpowiedzUsuń