czwartek, 7 lutego 2013

Lekko pikantny krem marchewkowy

Kto lubi marchewkę, na pewno polubi tą zupę. Pikanterii dodaje jej imbir i ostra papryka, jednak to od was zależy, ile ostatecznie dodacie tych składników i jaki poziom pikantności osiągniecie.

Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. bulionu
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej suszonej papryki
  • ew.3 łyżki posiekanego szczypioru
  • pieprz

Warzywa myjemy i obieramy. Cebule kroimy w piórka, seler i marchewkę w plasterki. Warzywa podsmażamy na oleju. Obieramy czosnek i imbir i drobno je kroimy. Dodajemy do warzyw i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy curry i oba rodzaje papryki. Smażymy jeszcze minutę. Zalewamy bulionem i ew. szklanką wody, jeśli wydaje nam się, że płynu jest za mało. Gotujemy 15 minut, aż marchewka będzie miękka. Zupę miksujemy. Doprawiamy pieprzem i dolewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Podajemy posypane szczypiorem.




2 komentarze:

  1. Przepiękna miseczka, gdzie mogę taką kupić????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam ją kiedyś we FLO, 2 -3 lata temu, więc trudno ją będzie teraz dostać.
      We FLO kolekcja powtarza się jednak co jakiś czas, więc może się uda:)

      Usuń