Składniki:
- 3 duże marchewki
- 2 cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 szkl. bulionu
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej suszonej papryki
- ew.3 łyżki posiekanego szczypioru
- pieprz
Warzywa myjemy i obieramy. Cebule kroimy w piórka, seler i marchewkę w plasterki. Warzywa podsmażamy na oleju. Obieramy czosnek i imbir i drobno je kroimy. Dodajemy do warzyw i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy curry i oba rodzaje papryki. Smażymy jeszcze minutę. Zalewamy bulionem i ew. szklanką wody, jeśli wydaje nam się, że płynu jest za mało. Gotujemy 15 minut, aż marchewka będzie miękka. Zupę miksujemy. Doprawiamy pieprzem i dolewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Podajemy posypane szczypiorem.
Przepiękna miseczka, gdzie mogę taką kupić????
OdpowiedzUsuńKupiłam ją kiedyś we FLO, 2 -3 lata temu, więc trudno ją będzie teraz dostać.
UsuńWe FLO kolekcja powtarza się jednak co jakiś czas, więc może się uda:)