Zmodyfikowałam trochę przepis i zamieniłam świeże morele na brzoskwinie z puszki, a ogórki na zblanszowaną cukinię. Po tej modyfikacji danie było słodkawe, jednak komponowało się świetnie z łososiem.
Oryginalny przepis jest bardziej wytrawny, mniej słodki i taki właśnie wam podaję.
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z łososia ok.250g łącznie
- 1 szkl. kaszki kuskus
- 1 zielony ogórek
- 5 moreli
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Łososia myjemy, osuszamy,nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie najpierw skórą do dołu, potem obracamy. Smażymy, aż łosoś będzie złocisty.
Przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Jeśli nie podano w przepisie, kuskus należy posolić.
Obieramy zielonego ogórka, usuwamy pestki z moreli. Kroimy w kosteczkę, mieszamy z kuskusem, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem. Jeśli użyjemy moreli z puszki, kuskus będzie słodszy.
Odrywamy delikatnie skórę z łososia. Na talerzu formujemy kopczyk z kuskusu, na górze kładziemy rybę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz