Składniki na 3-4 porcje:
- 3 filety z indyka
- 1 mała zielona papryka
- 10 cm pora (zielona część)
- 0,5 szkl. zielonych oliwek nadziewanych papryka
- 1 puszka pomidorów pelati
- 3 łyżki startego żółtego sera np. goudy
- 5 gałązek estragonu
- sól
- pieprz
- oliwa z pestek winogron
Filety z indyka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solimy. Rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso i obsmażamy na mocnym ogniu.
Pora i paprykę myjemy i oczyszczamy. Paprykę kroimy w kosteczkę, pora w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa. Oliwki przekrawamy na pół i dodajemy do potrawki. Zmniejszamy gaz i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Całość zalewamy pomidorami pelati. Mieszamy. Dodajemy żółty ser i doprawiamy solą i pieprzem i do smaku. Estragon grubo siekamy i dodajemy do potrawki. Dusimy 5 minut.
Podajemy z pyzami, kluseczkami albo z kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz