Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 3 dag żółtego sera w kawałku
- 2 plasterki szynki
- 2 pomidory suszone w oleju
- 4 podłużne plastry wędzonego boczku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Filety myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy każdą stronę mieloną papryką, solą i pieprzem. Na środku kładziemy plasterek szynki, pół kawałka żółtego sera i jednego pomidora. Zwijamy na roladkę i zawijamy brzegi do środka, w razie potrzeby wspomagamy się wykałaczkami.
Rozgrzewamy olej i obsmażamy mocno roladki. Wyjmujemy wykałaczki. Każdą roladkę owijamy 2 plasterkami boczku i przekładamy mięso wraz z olejem ze smażenia do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Boczek na roladce powinien być chrupiący, a tłuszcz wytopiony, wtedy danie jest gotowe.
Podajemy z pyzami skropionymi tłuszczem ze smażenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz