Każdy, kto się odchudza wie, że nadchodzi taki moment, kiedy dietetyczne dania już się nudzą i brak pomysłów na coś zdrowego. Albo coś jest za drogie albo zbyt czasochłonne. Pretekstów na rzucenie diety jest wiele:) Moja propozycja obiadowa jest w sam raz dla osób zabieganych i na diecie, danie przygotowujemy błyskawicznie. Na pewno diety nie rzucicie:)
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 300 g mrożonej fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- 5 dużych pieczarek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 cytryna
- 250 ml bulionu
- sól
- pieprz
Szalotki i czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w ósemki. Usuwamy pestki.
Masło roztapiamy i podsmażamy szalotki i czosnek. Dodajemy pomidory i fasolkę, dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filety myjemy, osuszamy, przyprawiamy. Cytrynę sparzamy, kroimy w cienkie plastry.
Obsmażamy mięso na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozmaryn, bulion i cytrynę. Dusimy pod przykryciem 7 minut.
Podajemy filety na warzywach.
Jeśli danie wydaje wam się za lekkie, i mało sycące,możecie podać je z kaszą gryczaną.
Szybki i prosty obiad :) Takie lubię :)
OdpowiedzUsuń