piątek, 12 kwietnia 2013

Sałatka z bobem

Bobem zajadam się z reguły tylko porą letnią. Jakoś umknęło mi kompletnie, że przecież na pewno można kupić bob mrożony. No i faktycznie, pewnego razu udałam się do sklepu w celu kupienia produktów do pysznej lekkiej sałatki z bobem. Oto i ona.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 3 szklanki sałaty roszponki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 feta
  • 450 g bobu świeżego lub mrożonego
  • 5 pomidorów suszonych
  • kiełki rzeżuchy
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub zalewy olejowej z suszonych pomidorów
  • świeżo mielony czarny pieprz

Bob gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Przelewamy zimną wodą i lekko ostudzony obieramy z łupinek.
Na talerzach układamy umytą i osuszona sałatę. Posypujemy obranym bobem. Pomidory i fetę kroimy w kostkę, dodajemy do sałaty. Cebule kroimy w piórka, które dodatkowo przekrawamy na pół. Dodajemy do sałatki.
Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy rzeżuchą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.