Pyszne małe drobiazgi. Ciasteczka są cytrynowo- marcepanowe, mają cudowny aromat, który przywołuje na myśl Święta. Kruche ciasteczka, z którymi każdy sobie poradzi, nawet początkujący w kuchni. Jeśli podamy je ułożone na kształt choinki efekt murowany!
Składniki:
- 10 dag masy marcepanowej
- 3 łyżki startej skórki cytrynowej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 175g mąki pszennej
- 75g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag margaryny
- 1 szczypta soli
- cukier puder do posypania
Masę marcepanową dzielimy na małe kawałki,rozcieramy mikserem wraz z sokiem i skórką cytrynową.
Mieszamy mąkę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajemy sól oraz łączymy z masą marcepanową.
Dodajemy margarynę. Ugniatamy gładkie ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 centymetra i wykrawamy dowolne kształty, u mnie gwiazdki różnych rozmiarów.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Wystudzone ciasteczka układamy w formie choinki, od największego kształtu do najmniejszego.Posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz