poniedziałek, 23 grudnia 2013

Indyk nadziewany bakaliami




Pieczeń na słodko, nadziewana bakaliami, typowo świąteczna. Indyka podajemy na zimno, pokrojonego w plastry z dodatkiem żurawiny lub borówek.

Składniki:
  • 0,7 kg fileta z indyka
  • 10 goździków
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. bakalii ( figi,daktyle, śliwki i morele)
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Mięso myjemy i osuszamy. Goździki ucieramy na proszek w moździerzu. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Indyka nacieramy majerankiem, czosnkiem i goździkami oraz solą i pieprzem.
Wkładamy do miski, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Bakalie siekamy. Sok podgrzewamy i dodajemy do niego miód. Do soku wkładamy bakalie, dodajemy gałkę i pieprz. Odstawiamy na 5 minut.
Brytfannę smarujemy tłuszczem.Bakalie osączamy zachowując sok.
Indyka nacinamy tworząc kieszeń i faszerujemy bakaliami. Owijamy bawełnianą nicią, aby farsz nie wypłynął.
Mięso układamy w brytfannie, polewamy pozostałym sokiem. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W międzyczasie polewamy wytwarzającym się sosem.
Po upieczeniu odstawiamy, kroimy w plastry dopiero gdy mięso będzie zimne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.