niedziela, 8 grudnia 2013

Krem dyniowo-pomidorowy

Gęsta, pożywna zupa z lekko pikantną nutą. Przygotowuje się ją dosłownie błyskawicznie. Zupa rozgrzewa w zimne dni i przypomina nam o jesieni. Często robię taką zupę. Z reguły co roku dostaję kilka dyń i po pewnym czasie mam już jej dosyć, wiec kroję ją na mniejsze kawałki i zamrażam. A potem jest jak znalazł.

Składniki:

  • 600g obranej dyni
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 szkl. bulionu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 płaska łyżeczka chilli w płatkach
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki.
Doprawiamy imbirem, papryką, kminkiem i chilli w płatkach, a także solą oraz pieprzem.
Gotujemy około 15 minut, aż dynia będzie miękka.
Zupę miksujemy na krem, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Podajemy w małych miseczkach, posypane świeżą kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz