Składniki:
- 600g obranej dyni
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 3 szkl. bulionu
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki kminku
- 1 płaska łyżeczka chilli w płatkach
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- świeża kolendra
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki.
Doprawiamy imbirem, papryką, kminkiem i chilli w płatkach, a także solą oraz pieprzem.
Gotujemy około 15 minut, aż dynia będzie miękka.
Zupę miksujemy na krem, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Podajemy w małych miseczkach, posypane świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz