Gdy nie macie czasu na długie gotowanie, polecam kuchnię azjatycką. Dania najczęściej przygotowuje się w woku, mięso krótko się obsmaża, a potem dodaje warzywa. A to wszystko wśród aromatycznych przypraw i w towarzystwie makaronu lub ryżu. Dziś przepis na jedno z takich prostych dań.
Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 0,5 szkl. suszonych grzybów mun
- 200g makaronu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 0,5 opakowania zielonej fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 0,5 główki kapusty pekińskiej
- kiełki fasoli mung
- olej arachidowy lub sezamowy
- sos sojowy
- pieprz
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Skrapiamy olejem i sosem sojowym, odkładamy na 10 minut. Grzyby zalewamy gorąca wodą.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Makaron namaczamy w gorącej wodzie.
Cebulę i kapustę kroimy w piórka.
W woku rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Podsmażamy mięso, wyjmujemy. Do woka wrzucamy po kolei imbir i czosnek, następnie po chwili marchewkę i paprykę, cebulę, pokrojone grzybki oraz kapustę. Cały czas mieszamy. Gdy warzywa będą miękkie, ale nadal chrupiące, dodajemy mięso, fasolkę, makaron, kiełki oraz pieprz i 2 łyżki sosu sojowego. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie pieprzem i sosem sojowym do smaku.
Danie można posypać posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz