piątek, 6 czerwca 2014

Rabarbar ze zdrową kruszonką



Polecam zdrowy deser jakim jest rabarbar i zdrowa kruszonka. Kruszonkę można dowolnie modyfikować, pasują do niej wszystkie rodzaje otrębów, bakalie i słodziki.
Smakuje najlepiej na ciepło, z jogurtem naturalnym lub saute. U mnie była pysznym śniadaniem bez dodatków.

Składniki na prostokątną żaroodporną formę:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 100g masła
  • 3/4 szkl. otrębów owsianych
  • 3/4 szkl. otrębów żytnich
  • 4 łyżki ekspandowanego amarantusa
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej razowej
  • 1 łyżka melasy lub syropu klonowego
  • 8 łyżek ksylitolu lub stewii ew. brązowego nierafinowanego cukru

Owoce myjemy. Rabarbar obieramy z włókien i kroimy w centymetrowe kawałki.Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy owoc na tarce.
Formę smarujemy odrobiną masła. Rabarbar mieszamy z 3 łyżkami ksylitolu, wykładamy do formy. Na górę kładziemy starte jabłka.
Otręby, amarantus, mąkę, melasę oraz resztę ksylitolu mieszamy w  misce, dodajemy masło i zagniatamy kruszonkę. Wykładamy równomiernie na owoce.
Zapiekamy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gdy kruszonka będzie szybciej mocno się rumienić, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.

Wyjmujemy zapiekankę na drewnianą deseczkę do ostygnięcia i nie wyjadamy, bo się poparzymy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz