Smakuje najlepiej na ciepło, z jogurtem naturalnym lub saute. U mnie była pysznym śniadaniem bez dodatków.
Składniki na prostokątną żaroodporną formę:
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 jabłka
- 100g masła
- 3/4 szkl. otrębów owsianych
- 3/4 szkl. otrębów żytnich
- 4 łyżki ekspandowanego amarantusa
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej razowej
- 1 łyżka melasy lub syropu klonowego
- 8 łyżek ksylitolu lub stewii ew. brązowego nierafinowanego cukru
Owoce myjemy. Rabarbar obieramy z włókien i kroimy w centymetrowe kawałki.Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy owoc na tarce.
Formę smarujemy odrobiną masła. Rabarbar mieszamy z 3 łyżkami ksylitolu, wykładamy do formy. Na górę kładziemy starte jabłka.
Otręby, amarantus, mąkę, melasę oraz resztę ksylitolu mieszamy w misce, dodajemy masło i zagniatamy kruszonkę. Wykładamy równomiernie na owoce.
Zapiekamy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gdy kruszonka będzie szybciej mocno się rumienić, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Wyjmujemy zapiekankę na drewnianą deseczkę do ostygnięcia i nie wyjadamy, bo się poparzymy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz