piątek, 7 listopada 2014

Ciastka mokka



Najlepsze ciastka, jakie w życiu jadłam. Już samo surowe ciasto smakuje obłędnie:)
Jeśli lubicie kawę i słodycze aromatyzowane kawą, pokochacie te ciasteczka. Słodkie, kawowo- kakaowe, z chrupiącym cukrem i płatkami.  Odkąd upiekłam je po raz pierwszy, wciąż do nich wracam.

Składniki na 16 sztuk:

  • 120 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20g kakao
  • 130g brązowego cukru
  • 1 łyżka espresso ( proszku)
  • 120 g masła
  • 50g płatków owsianych górskich

Kakao, mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier.
Espresso rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do miski. Mieszamy. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i masło. Zagniatamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blasze kładziemy papier do pieczenia. Z ciasta robimy małe kulki, układamy je w odstępach na blasze, a następnie spłaszczamy.
Pieczemy 15 minut. Uważamy, aby nie przedłużyć tego czasu, bo ciastka mogą się zbyt zrumienić i będą gorzkie i mocno chrupiące.
Gotowe ciasta po ostudzeniu przechowujemy w puszce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.