Najlepsze ciastka, jakie w życiu jadłam. Już samo surowe ciasto smakuje obłędnie:)
Jeśli lubicie kawę i słodycze aromatyzowane kawą, pokochacie te ciasteczka. Słodkie, kawowo- kakaowe, z chrupiącym cukrem i płatkami. Odkąd upiekłam je po raz pierwszy, wciąż do nich wracam.
Składniki na 16 sztuk:
- 120 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g kakao
- 130g brązowego cukru
- 1 łyżka espresso ( proszku)
- 120 g masła
- 50g płatków owsianych górskich
Kakao, mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier.
Espresso rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do miski. Mieszamy. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i masło. Zagniatamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blasze kładziemy papier do pieczenia. Z ciasta robimy małe kulki, układamy je w odstępach na blasze, a następnie spłaszczamy.
Pieczemy 15 minut. Uważamy, aby nie przedłużyć tego czasu, bo ciastka mogą się zbyt zrumienić i będą gorzkie i mocno chrupiące.
Gotowe ciasta po ostudzeniu przechowujemy w puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz