Składniki:
- 0,5kg batatów ( słodkich ziemniaków)
- 250g marchewki
- 2 cm imbiru
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 250ml soku jabłkowego
- 0,5 l bulionu
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz kajeński
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 kromki chleba ( może być czerstwy)
Ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz imbir obieramy i kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy w garnku i dusimy na nim razem wszystkie składniki. Mieszamy dość często. Po około 5 minutach zalewamy warzywa bulionem, 2 szklankami wody i sokiem jabłkowym. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Zupę miksujemy na gładko, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i dwoma rodzajami pieprzu. Uwaga na pieprz kajeński, bo jest pikantny!Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą. Z chleba odcinamy skórki i kroimy pozostałą część w kostkę. Prażymy na suchej gorącej patelni, co chwilę obracając, aż otrzymamy mini grzaneczki.
Zupę rozlewamy miedzy talerze i posypujemy grzankami. Smacznego!
Inspiracją był przepis na krem ze słodkich ziemniaków i marchwi z dwumiesięcznika "Sielskie Życie". Przepis oczywiście po swojemu zmodyfikowałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz