Szybki pomysł na przekąskę, gdy zadzwonią niespodziewani goście lub gdy mamy ochotę na coś niestandardowego. Tak naprawdę nadzienie może być różnorodne, zachęcam do eksperymentów.
Ja miałam akurat ricottę, czerwoną cebulę i paprykę, dlatego postanowiłam je połączyć.
Jeśli nie macie pod ręką ricotty możecie ją zastąpić serem typu feta.
Składniki na 8 kopert:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 czerwona papryka ( odmiany podłużnej lub zwykłej)
- 2 czerwone cebule
- 250g serka ricotta
- 2/3 szkl. czarnych oliwek
- 2 łyżki mleka
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 3 łyżki sezamu
- sól
- pieprz
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w pierścienie, które przekrawamy na pół lub jeśli używacie zwykłej papryki w 2-3 centymetrowe paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z papryką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy cukier oraz rozmaryn i smażymy jeszcze około 7-10 minut.
Wyjmujemy rozmaryn.
Ricottę rozcieramy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do serka. Mieszamy i próbujemy, masa powinna być lekko słona.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Rozwałkowujemy ciasto francuskie i wycinamy kwadraty. Na środku każdego kładziemy łyżkę serka z oliwkami i lekko rozsmarowujemy. Następnie nakładamy skarmelizowane warzywa. Kwadraty zamykamy tworząc koperty. Sklejamy brzegi. Górę smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Posypujemy sezamem.
Pieczemy około 20 minut, w połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Gdy ciastka się zarumienią, pieczemy jeszcze chwilę,cały czas doglądając, aby się nie przypaliły.
Wyciągamy koperty do lekkiego przestudzenia.
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz