Babeczki czekoladowe z nutą chilli na końcu języka. Dokładnie tak. Najpierw czujemy czekoladowy smak, a dopiero gdy połkniemy kawałek babeczki czujemy lekką pikanterię.
Dla złagodzenia smaku babeczki można przygotować z nadzieniem.Posmak chilli nie jest jednak intensywny, jeśli chcecie możecie dodać oczywiście przyprawy więcej.
Składniki:
- 140g cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jogurt naturalny ( 200g)
- 1/3 szkl. oleju
Jajka ubijamy z jogurtem, olejem, jogurtem, cukrem białym i brązowym oraz sokiem z cytryny.
Mąkę, sól, kakao, chilli i proszek przesiewamy przez sito i dodajemy do ubitej masy.
Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek lub małe foremki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i nakładamy łyżką ciasto prawie do pełna. Pieczemy 20 minut.
Po przestudzenia możemy oblać babeczki lukrem owocowym.
W tym celu syrop owocowy mieszamy z cukrem pudrem ( np.4 łyżki soku i 10 łyżek cukru pudru) aż do uzyskania lukru w satysfakcjonującej nas gęstości. Gęstość regulujemy sokiem i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz