niedziela, 7 grudnia 2014

Piekielne babeczki z chilli



Babeczki czekoladowe z nutą chilli na końcu języka. Dokładnie tak. Najpierw czujemy czekoladowy smak, a dopiero gdy połkniemy kawałek babeczki czujemy lekką pikanterię.
Dla złagodzenia smaku babeczki można przygotować z nadzieniem.Posmak chilli nie jest jednak intensywny, jeśli chcecie możecie dodać oczywiście przyprawy więcej.

Składniki:
  • 140g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jogurt naturalny ( 200g)
  • 1/3 szkl. oleju

Jajka ubijamy z jogurtem, olejem, jogurtem, cukrem białym i brązowym oraz sokiem z cytryny.
Mąkę, sól, kakao, chilli i proszek przesiewamy przez sito i dodajemy do ubitej masy.
Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek lub małe foremki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i nakładamy łyżką ciasto prawie do pełna. Pieczemy 20 minut.
Po przestudzenia możemy oblać babeczki lukrem owocowym.
W tym celu syrop owocowy mieszamy z cukrem pudrem ( np.4 łyżki soku i 10 łyżek cukru pudru) aż do uzyskania lukru w satysfakcjonującej nas gęstości. Gęstość regulujemy sokiem i cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.