Wśród wielu potraw na świątecznym stole w wielu domach króluje śledź. Na szczęście w całym natłoku zajęć przygotowanie dania ze śledziem nie zajmie nam wiele czasu. Grunt, żeby był już dobrze wymoczony. Na blogu pojawiły się jak dotąd już 3 przepisy na śledzia. Dziś dodaję kolejny. Mam nadzieję, że wam posmakuje.
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 300g gęstej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
- 1 mały słoik grzybków marynowanych
- 1 cebula
- 2 jajka na twardo
- 2 duże jabłka
- 3 ogórki konserwowe
- sól
- pieprz
- 2 gałązki koperku
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin kilkukrotnie ją wymieniając.
Następnie ryby osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dzwonka.
Cebulę drobno siekamy. Grzybki, jajka, obrane jabłka i ogórki kroimy w małą kostkę.
Tak przygotowane składniki mieszamy razem ze śmietaną, solą i pieprzem.
Przekładamy do salaterki, dekorujemy koperkiem.
Ja dziś przyrządzałam :)
OdpowiedzUsuń