poniedziałek, 12 stycznia 2015

Krem brokułowy


 
Lekka zupa o kremowym aksamitnym smaku ze szczyptą pikanterii.Nie wymaga wiele czasu i zawsze się udaje. Pikanterii dodaje szczypta chilli, jednak jeśli ktoś nie przepada za tą przyprawą, może spokojnie ją pominąć. Taka zupa krem to idealne danie na diecie, bardzo zdrowa i sycąca.
Jak na pewno wiecie, zielone warzywa są naszymi sprzymierzeńcami dlatego jedzmy je jak najczęściej.

Składniki na 3 porcje:
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1 cebula
  • 2 duże łodygi selera naciowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 brokuł
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szczypta mielonego chilli
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Cebulę obieramy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Oprószamy solą i pieprzem. Łodygi selera naciowego myjemy, obcinamy końce i obieramy przy pomocy obieraczki. Kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do warzyw i jeszcze chwilę podsmażamy na średnim ogniu, aby składniki się ładnie zeszkliły. Często mieszamy, aby czosnek się nie przypalił. Wlewamy bulion, 2 szklanki wody i wrzucamy różyczki brokuła. Jeśli brokuł był duży i woda go ledwo przykrywa to możemy dolać  jeszcze 0,5 szklanki wody. Dodajemy pół łyżeczki soli i gałkę muszkatołową.

Gotujemy około 12 minut, aż brokuł będzie miękki. Wyłączamy gaz i garnek odstawiamy na bok. Zupę miksujemy przy pomocy blendera. Doprawiamy chilli. Próbujemy i wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy zupę samodzielnie lub w towarzystwie groszku ptysiowego, paluszków z ciasta francuskiego lub pasztecików.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.