Lekka zupa o kremowym aksamitnym smaku ze szczyptą pikanterii.Nie wymaga wiele czasu i zawsze się udaje. Pikanterii dodaje szczypta chilli, jednak jeśli ktoś nie przepada za tą przyprawą, może spokojnie ją pominąć. Taka zupa krem to idealne danie na diecie, bardzo zdrowa i sycąca.
Jak na pewno wiecie, zielone warzywa są naszymi sprzymierzeńcami dlatego jedzmy je jak najczęściej.
Składniki na 3 porcje:
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- 1 cebula
- 2 duże łodygi selera naciowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 brokuł
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szczypta mielonego chilli
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Cebulę obieramy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Oprószamy solą i pieprzem. Łodygi selera naciowego myjemy, obcinamy końce i obieramy przy pomocy obieraczki. Kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do warzyw i jeszcze chwilę podsmażamy na średnim ogniu, aby składniki się ładnie zeszkliły. Często mieszamy, aby czosnek się nie przypalił. Wlewamy bulion, 2 szklanki wody i wrzucamy różyczki brokuła. Jeśli brokuł był duży i woda go ledwo przykrywa to możemy dolać jeszcze 0,5 szklanki wody. Dodajemy pół łyżeczki soli i gałkę muszkatołową.
Gotujemy około 12 minut, aż brokuł będzie miękki. Wyłączamy gaz i garnek odstawiamy na bok. Zupę miksujemy przy pomocy blendera. Doprawiamy chilli. Próbujemy i wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy zupę samodzielnie lub w towarzystwie groszku ptysiowego, paluszków z ciasta francuskiego lub pasztecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz