Składniki
- 1,5 litra gorącego bulionu z kurczaka
- garść suszonych grzybków
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 400g ryżu na risotto
- 150ml wytrawnego wermutu albo białego wytrawnego wina
- 250g pieczarek
- 0,5 szkl. listków szałwii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 25g masła + odrobina do smażenia pieczarek
- 2/3 szkl. tartego parmezanu
- oliwa
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Na kilku łyżkach oliwy smażymy drobno pokrojoną cebulę i umyte i drobno pokrojone łodygi selera.
Bulion podgrzewamy i kilkoma chochlami gorącego płynu zalewamy suszone grzybki. Do cebuli i selera dosypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wermut i wino i również mieszamy. Gdy ryż wchłonie płyn dodajemy odcedzony grzybowy bulion i pokrojone grzybki oraz dużą szczyptę soli. Risotto gotujemy na wolnym ogniu często mieszając i dolewając kolejną chochlę bulionu gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i oliwy i smażymy pokrojone pieczarki. Pod koniec wsypujemy posiekaną szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Gdy risotto będzie gotowe dodajemy masło oraz parmezan, zostawiając 3 łyżki sera na później. Dokładnie mieszamy zawartość patelni. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy risotto na talerze, posypujemy odłożonym parmezanem i skrapiamy odrobiną oliwy. Na wierzchu układamy pieczarki z szałwią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz