Przepyszne kremowe trufle,lekkie i niezbyt mocno słodkie. Najpierw czujemy kremowy smak czekolady, potem przebija smak kawy i likieru. Jeśli lubicie jeszcze bardziej intensywny smak kawy możecie dodać 2-3 łyżki więcej, ale należy wtedy dosypać trochę więcej zmielonych biszkoptów, żeby masa nie była za rzadka. Te trufle są tak wciągające, że naprawdę trudno poprzestać na jednym.
Co ważne, nie są zbite i zamulające, mają kremową konsystencję, podobną do pralinek Lindora.
Składniki na około 20 sztuk ( zależnie od wielkości):
- 80 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
- 3 łyżki likieru kawowego
- 1 szklanka zmielonych biszkoptów
- 50g czekolady deserowej
- 1 łyżka oleju
- wiórki kokosowe
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej czyli ustawiamy miskę z połamaną czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Serek mascarpone krótko miksujemy. Dodajemy zmielone biszkopty, likier i kawę.
Na koniec dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko do połączenia składników.
Przekładamy masę czekoladową do miseczki i przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na tak długo, aż masa stężeje i będzie można formować trufelki.
Ze schłodzonej masy nabieramy porcje i formujemy kulki. Obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie wymieszanej z olejem lub w wiórkach kokosowych. Odkładamy na talerz w odstępach, aby się nie posklejały.
Przechowujemy w lodówce.
Ze schłodzonej masy nabieramy porcje i formujemy kulki. Obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie wymieszanej z olejem lub w wiórkach kokosowych. Odkładamy na talerz w odstępach, aby się nie posklejały.
Przechowujemy w lodówce.
Wyglądaja pysznie! A biszkopciki takie deserowe-mięciutkie, czy raczej twarde- jak te do tiramisu tzw. sponge fingers?
OdpowiedzUsuńuzyłam najzwyklejszych okrągłych miękkich biszkoptów:)
OdpowiedzUsuńWykorzystałam dzisiaj ten smacznie wyglądający przepis i trufelki wyszły pyszne! Dziękuje i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń