wtorek, 17 lutego 2015

Tarta ze szpinakiem i łososiem


Uwielbiam kruche tarty na słono. Są łatwe w przygotowaniu, sycące i pełne smaku. Aromatyczne nadzienie nadaje im wyrazu. Ciasto jest maślane i wręcz rozpływa się w ustach. A gdy dodać do tego łososia i szpinak to można naprawdę poczuć się jak w niebie. Kieliszek półwytrawnego różowego wina i kolacja doskonała.

Składniki:

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej razowe
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g fileta z łososia
  • 2 jajka
  • 5 kopiastych łyżek jogurtu greckiego
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 12%
  • sól
  • pieprz
  • zioła do dekoracji
Szpinak rozmrażamy 2 godziny wcześniej.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, kawałki masła i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto.
Formę do tarty smarujemy odrobiną tłuszczu i wylepiamy ciastem tworząc wysoki brzeg.
Tartę nakłuwamy widelcem i wstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki.
W tym czasie w garnku podgrzewamy szpinak, dusimy na wolnym ogniu, aż odparuje cała woda, często mieszając. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę myjemy, osuszamy. Oddzielamy od skóry i kroimy w małe ukośne plasterki lub małe kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajka rozbijamy przy pomocy trzepaczki, dodajemy jogurt i śmietanę, doprawiamy całość solą i pieprzem.
Wyjmujemy tartę z lodówki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Gdy ciasto się podpiecze, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i wyjmujemy tartę. Układamy szpinak, a następnie rozkładamy równomiernie kawałki łososia. Zalewamy masą jajeczną i posypujemy zwykłym lub świeżo mielonym pieprzem.
Wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika. Tarta będzie gotowa, gdy masa się zetnie i lekko zarumieni.
Upieczoną tartę dekorujemy ziołami.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.