Uwielbiam kawowe torty, kawowe lody i trufle, wszystko co smakuje jak cappuccino, espresso czy macchiato. Postanowiłam ostatnio upiec tort kawowy, lekki z masą śmietanową, a nie maślaną i z masą marcepanową, która świetnie się komponuje z kawą. Dzięki dodatkowi białej czekolady krem smakuje jak prawdziwe cafe latte i jest naprawdę obłędny! Leciutki biszkopt, mokry od likieru, pyszny kawowy krem i całość zwieńczona marcepanem. Tort podałam na Boże Narodzenie i cała rodzina była zachwycona. Jeśli również chcecie posłuchać takich ochów i achów, zachęcam do samodzielnego upieczenia tortu, jego przygotowanie wcale nie jest mocno skomplikowane.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 100g białej czekolady
- 400 ml śmietany 30%
- 3 kopiaste łyżki espresso instant
- 1 zagęstnik do śmietany
- 75-100 ml likieru baileys
- 400g masy marcepanowej
- 0,5 szkl. cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno dodając po łyżce cukru. Gdy piana będzie lśniąca, gęsta, a cukier nie będzie wyczuwalny, dodajemy po 1 żółtku cały czas ucierając. Oba rodzaje mąki przesiewamy i wsypujemy do masy, delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Boki tortownicy smarujemy masłem, dno wykładamy kołem z papieru do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i mocno uderzamy nim o stół. To spowoduje, ze ciasto nam nie opadnie. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, uprzednio odkrawając boki. Usuwamy papier.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, każdy skrapiamy baileysem.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli umieszczamy miskę z połamaną czekoladą na garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem sypkiej kawy i przestudzonej czekolady. Uważamy, aby nie przebić kremu. Dodajemy zagęstnik i miksujemy jeszcze parę sekund.
Przekładamy blaty kremem, mniej więcej 2/3. Resztą kremy smarujemy cienko boki i wierzch tortu.
Marcepan zagniatamy z przesianym cukrem pudrem, rozwałkowujemy na kształt koła większego niż średnica naszego torty podsypując masę i wałek cukrem pudrem. Przekładamy marcepan delikatnie na tort i doklejamy delikatnie. Wygładzamy całość.Odcinamy nożem odstające kawałki marcepanu, ponownie zagniatamy i formujemy wałeczek, którym otaczamy cały tort.
Następnie dekorujemy tort wg uznania. U mnie dekoracja ascetyczna, czekoladowe liście i kandyzowane wiśnie, a tort posypany złocistą posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz