środa, 11 lutego 2015

Pączki



Pyszne tradycyjne pączki, z piękną jasną obwódką, z nadzieniem z powideł i w moim przypadku posypane cukrem pudrem, bo nie przepadam za lukrem. Uzależniają. Na jednym się na pewno nie skończy. Z podanych składników wyszły mi 53 sztuki, więc rozumiecie...zjadłam dużo za dużo!Na szczęście znaleźli się chętni do wykarmienia:) Pączki są lekkie i puszyste, oczywiście jak to pączki najlepsze tego samego dnia. A ja wcinam je jeszcze na gorąco!

Składniki na ok. 50 sztuk:
  • 300g mąki pszennej chlebowej
  • 280g mąki pszennej + 3 łyżki
  • 100g masła , roztopionego i przestudzonego
  • 125ml mleka
  • 125 ml wody
  • 70g cukru + 1 łyżka
  • 3 jajka
  • 20 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wódki lub spirytusu
  • 3 kostki smalcu lub 3 szkl. oleju
  • 1 słoik ulubionego dżemu
  • cukier puder do posypania

Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie odmierzamy mąkę i przesiewamy ją do miski. Dodajemy sól, jajka, 70g cukru, mleko, wodę, wódkę i roztopione ostudzone masło. Następnie całość mieszamy z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 1-1,5 w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość centymetra i szklanką wykrawamy kółka. Kładziemy je na blacie oprószonym mąką i odstawiamy na co najmniej 30 minut, aż wyrosną.

Olej lub smalec rozgrzewamy do 175 stopni. Temperaturę sprawdzamy termometrem lub wrzucamy odrobinkę ciasta - jeśli zacznie się od razu smażyć to smalec/olej jest odpowiednio nagrzany.
Wkładamy delikatnie pączki do tłuszczu, smażymy po kilka minut z każdej strony, gotowy pączek będzie wyglądał jak nadmuchany i będzie brązowy.
Pączki robią się szybko brązowe- jeśli jednak proces ten nastąpi niemal błyskawicznie to koniecznie zmniejszamy ogień, natomiast gdy zbyt wolno się rumienią to ogień zwiększamy. Usmażone pączki odsączamy na papierze kuchennym.
Dżem przekładamy do szprycy i nadziewamy pączki. Posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.