wtorek, 28 lipca 2015

Dżem z czarnej porzeczki



Za ten dżem oddałabym wiele. Uwielbiam ten słodko cierpki smak, głęboki kolor. Wykorzystuję ten dżem zimą w różnego rodzaju wypiekach, rogalikach, przekładańcach czy słodkich bułeczkach.
Na pewno wam zasmakuje.

Składniki:
  • 2,5 kg czarnych porzeczek
  • 80dag cukru

Porzeczki przebieramy, odrywamy od szypułek i myjemy. Zalewamy w dużym garnku taką ilością wody, aby przykryła wszystkie owoce. Gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Następnie przecedzamy- sok zachowujemy.
Owoce przecieramy przez sito i mus porzeczkowy przekładamy do garnka. Dosypujemy cukier. Mieszamy dokładnie.
Zagotowujemy często mieszając. Następnie gotujemy dżem jeszcze około 0,5 godziny. Powinien być po tym czasie już dość gęsty. Dżem można dosłodzić -tak naprawdę ilość cukru zależy od naszego gustu, jednak należy dać nie mniej niż 80dag, aby dżem się nie popsuł.
Wyparzone i osuszone słoiki napełniamy gorącym dżemem i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem. Gdy słoiki ostygną odwracamy słoiki do normalnej pozycji.
Z zachowanego soku z czarnej porzeczki robimy syrop ( przepis).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.