czwartek, 30 lipca 2015

Muffinki z jagodami i porzeczkami



Takie muffinki są świetne na lato. Nie dość, że banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, to zawierają mnóstwo sezonowych owoców i są idealnym wyborem na piknik na łonie natury. Posmakują na pewno każdemu!

Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 1szkl.mleka
  • 0,5 szkl.cukru
  • 2 szkl, mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 łyżek oleju
  • 150g jagód
  • 100g porzeczek

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i proszek. Jajka mieszamy z mlekiem przy pomocy trzepaczki, dodajemy cukier, a następnie łączymy z suchymi składnikami z miski. Wlewamy olej i całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
Owoce myjemy i przebieramy, usuwamy szypułki z porzeczek.
Formę do muffinek smarujemy masłem i posypujemy lekko mąką albo przygotowujemy papilotki, które układamy w formie do muffinek. Można użyć tez małych pojedynczych foremek do babeczek.
2/3 owoców mieszamy z ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Do foremek nakładamy ciasto, posypujemy wierzch owocami. Pieczemy 35-40 minut.

Upieczone można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Ja lubię takie bez niczego.
Babeczki można przygotować też w ciemnej kakaowej wersji, tak jak u mnie na zdjęciach.
Zamieniamy wtedy 2 łyżki mąki na 2 łyżki kakao.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.