Takie muffinki są świetne na lato. Nie dość, że banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, to zawierają mnóstwo sezonowych owoców i są idealnym wyborem na piknik na łonie natury. Posmakują na pewno każdemu!
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 1szkl.mleka
- 0,5 szkl.cukru
- 2 szkl, mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 8 łyżek oleju
- 150g jagód
- 100g porzeczek
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i proszek. Jajka mieszamy z mlekiem przy pomocy trzepaczki, dodajemy cukier, a następnie łączymy z suchymi składnikami z miski. Wlewamy olej i całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
Owoce myjemy i przebieramy, usuwamy szypułki z porzeczek.
Formę do muffinek smarujemy masłem i posypujemy lekko mąką albo przygotowujemy papilotki, które układamy w formie do muffinek. Można użyć tez małych pojedynczych foremek do babeczek.
2/3 owoców mieszamy z ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Do foremek nakładamy ciasto, posypujemy wierzch owocami. Pieczemy 35-40 minut.
Upieczone można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Ja lubię takie bez niczego.
Babeczki można przygotować też w ciemnej kakaowej wersji, tak jak u mnie na zdjęciach.
Zamieniamy wtedy 2 łyżki mąki na 2 łyżki kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz