czwartek, 9 lipca 2015

Sernik truskawkowy bez pieczenia



 To chyba już ostatnie dni z truskawkami. Dlatego szybko podaję przepis na pyszny sernik, który nie wymaga pieczenia tylko czekania, aż się ściągnie. Słodki ciasteczkowy spód i truskawkowe wnętrze.
Sernik jest lekki, nie za słodki. Dobrze się przechowuje.

Składniki:
  • 100g herbatników
  • 100g ciasteczek migdałowych amarettini
  • 120g masła
  • 70 dag truskawek
  • 140g cukru
  • 40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • 2 paski gorzkiej czekolady do dekoracji

Masło rozpuszczamy w rondelku. Ciasteczka i herbatniki kruszymy w blenderze lub przy pomocy wałka. Okruchy mieszamy z rozpuszczonym masłem. Mieszanką wykładamy tortownicę z obręczą    (średnica 26cm) i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki do zestalenia na około 15 minut.
W tym czasie przebieramy truskawki, płuczemy i usuwamy szypułki.
Umieszczamy owoce w blenderze kielichowym i miksujemy wraz z cukrem. Mus truskawkowy przekładamy do garnka i podgrzewamy. Do gorącego musu wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Gdy żelatyna się rozpuści odstawiamy garnek na bok do ostudzenia.
Jogurt miksujemy z twarogiem. Następnie wlewamy partiami ostudzony ale nie ściągnięty mus truskawkowy.
Mieszamy trzepaczką, aby masy się połączyły i aby nie utworzyły się grudki.
Inny sposób na masę serowo -truskawkową jest taki, że nie podgrzewamy musu, tylko miksujemy go z masą jogurtowo-serową. Żelatynę rozpuszczamy wtedy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy i dolewamy do masy. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.

Masę serowo- truskawkową wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki na co najmniej 1,5- 2 godziny.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie przekładamy masę do rękawa cukierniczego lub rożka z papieru do pieczenia.
Dekorujemy sernik czekoladą wg własnej fantazji.




1 komentarz:

  1. Trzeba wykorzystać końcówkę sezonu truskawkowego na maksa.
    Ten sernik musi być pyszny, mniam ...

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.