sobota, 13 sierpnia 2016

Szakszuka




Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Zamiast jajecznicy, owsianki czy kanapki warto skusić się na to lekkie, lekko pikantne danie. Podkręci metabolizm, doda energii i na pewno zapadnie w pamięć, że nieraz jeszcze do szakszuki wrócicie!

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów z chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki listków majeranku
  • 5 jajek
  • opcjonalnie mielone chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na złoto na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodajemy pomidory oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli nie macie pomidorów z chilli, dodajcie mielonego chilli do smaku.
Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy. Gdy sos wyda wam się zbyt gęsty można dolać odrobinę wody. Dodajemy połowę majeranku i mieszamy. Wbijamy jaja, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną jeszcze miękkie.
Potrawę oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy resztą majeranku.
Podajemy z pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.