Czy czegoś brakuje? Absolutnie nie! Różne smaki i tekstury zaspokoją ochotę coś czekoladowego, soczystego i kruchego. Owoce można dowolnie modyfikować, jednak najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny, borówki lub jagody. Nektarynki i brzoskwinie również świetnie będą pasować.
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 50g kakao
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 150g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 300ml kremówki
- 100g serka mascarpone
- ew.2 łyżki cukru pudru
- dowolne owoce do dekoracji
Najlepiej dzień wcześniej podgrzewamy kremówkę w garnuszku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy cukier, jajko, śmietanę oraz kawałki masła. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ją na kształt blaszki - najlepsza będzie podłużna lub okrągła o średnicy 24 cm.
Blaszkę lekko natłuszczamy i oprószamy mąką. Przekładamy na nią ciasto. Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W misie miksera umieszczamy schłodzoną czekoladową śmietanę, krótko miksujemy, aż zacznie lekko gęstnieć, a następnie dodajemy serek mascarpone. Dosypujemy 2 łyżki cukru pudru, jeśli krem wyda się za mało słodki. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Krem rozsmarowujemy na ostudzonej tarcie. Układamy owoce jagodowe oraz pokrojone większe owoce.
Tartę przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz