poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Tarta czekoladowa z owocami



Przepiękna kolorowa tarta, kusząca i przepyszna! Kruche ciasto, krem czekoladowy i świeże owoce.
Czy czegoś brakuje? Absolutnie nie! Różne smaki i tekstury zaspokoją ochotę coś czekoladowego, soczystego i kruchego. Owoce można dowolnie modyfikować, jednak najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny, borówki lub jagody. Nektarynki i brzoskwinie również świetnie będą pasować.

Składniki:
  • 150g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 150g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 300ml kremówki
  • 100g serka mascarpone
  • ew.2 łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce do dekoracji

Najlepiej dzień wcześniej podgrzewamy kremówkę w garnuszku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy cukier, jajko, śmietanę oraz kawałki masła. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ją na kształt blaszki - najlepsza będzie podłużna lub okrągła o średnicy 24 cm.
Blaszkę lekko natłuszczamy i oprószamy mąką. Przekładamy na nią ciasto. Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W misie miksera umieszczamy schłodzoną czekoladową śmietanę, krótko miksujemy, aż zacznie lekko gęstnieć, a następnie dodajemy serek mascarpone. Dosypujemy 2 łyżki cukru pudru, jeśli krem wyda się za mało słodki. Krótko miksujemy do połączenia się składników.

Krem rozsmarowujemy na ostudzonej tarcie. Układamy owoce jagodowe oraz pokrojone większe owoce.
Tartę przechowujemy w lodówce.
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.