Super leciutki i łatwy tort. Lekki puszysty biszkopt, waniliowy krem na śmietanie i masa cukrowa.
W samym torcie jest trochę cukru, ale nie jest wcale zbyt słodki. Na pewno za to wciąga i nie pozwala o sobie zapomnieć. Duża w tym zasługa esencji waniliowej. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy się "przegryzie" i będzie łatwo go pokroić. Boki tortu zostały posmarowane masą maślaną. Pozwala ona spoić tort i utrzymuje masę cukrową w idealnym stanie. Krem śmietanowy pod masą cukrową niestety się nie sprawdzi.
Składniki:
- 4jajka
- 2/3 szkl. drobnego cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 250ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 120g mascarpone
- 280g masy cukrowej białej
- kilka kropel pomarańczowego barwnika w żelu
- 100g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5szkl. herbaty lub jasnej nalewki do nasączenia
- odrobina cukru pudru do zagniatania
- kropla barwnika zielonego
- kropla barwnika brązowego
Białka ubijamy z drobnym cukrem na gładką masę.Dodajemy kolejno żółtka i krótko miksujemy. Następnie wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy składniki szpatułką lub szybko miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Samo dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy.
Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy mascarpone i miksujemy krótko. Wlewamy esencję waniliową i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Miękkie masło ubijamy na puch, dodajemy pozostały cukier puder i miksujemy na gładką masę.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki i nasączamy herbatą lub nalewką.
Wykładamy krem śmietanowy i przykrywamy drugim krążkiem.
Tort i boki smarujemy masą maślaną.
Masę cukrową zagniatamy z odrobiną cukru pudru. Odrywamy mały kawałek, z którego zrobimy liście i ogonki i dyni. Resztę masy zagniatamy z pomarańczowym barwnikiem i cienko rozwałkowujemy.
Delikatnie przenosimy masę na tort, wygładzamy od góry i przyklepujemy boki, kawałek po kawałku, tak aby masa się nie pofałdowała i nie porozrywała. Wygładzamy.
Odcinamy resztę masy, która wychodzi za obręb tortu i kulamy z niej małe dynie. Nacinamy promieniście.
Z reszty masy dodając odpowiednie barwniki przygotowujemy listki i ogonki. Układamy na torcie.
Tort wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz